Seçmeli Dersler
AE 301 Aerodinamik
Aerodinamik dersi viskoz olmayan ve sıkıştırılamaz akışa ait kuramsal ve uygulama bazlı hususlar ile bazı hesaplama yöntemlerini içermektedir.
AE 304 Uçuş Mekaniği
Uçuş Mekaniği dersi hava aracının hareketinin anlaşılması meyanında önemli bilgiler sunmaktadır. Bu bağlamda öncelikle yörünge analizine, akabinde de performans konularına, ayrıca belirtilen hususlarla ilgili hesaplamalara değinilmektedir.
AE 405 Hava Aracı Tasarımı
Hava Aracı Tasarımı dersi uçak tasarımı sürecinin anlaşılması meyanında önemli bilgiler sunmaktadır. Uçak tasarımının ana gayesi görev gereksinimlerinin karşılanmasıdır. Ders sayesinde aerodinamik, yapı, itki, iniş takımları, performans, ve konfigürasyon görünümü hakkında bilgiler edinilecektir. Ayrıca ders tek-kişilik akrobasi uçağı ile hafif muharip uçak tasarım süreci örneklerini de kapsamaktadır.
AE 414 Uzay Aracı Tasarımı
Dersin içeriğini; bir sistem olarak uzay aracı, faydalı yükler ve görevler, uzay çevresi, yörünge mekaniği, tahrik sistemleri, fırlatma araçları, atmosfere giriş , yönelme ve kontrol , elektrik güç sistemleri, uzay araçlarının ısıl kontrolu., telekomünikasyon, komut ve veri yönetimi ile yer kontrolu.oluşturmaktadır
AE 416 Insansız Hava Aracı
İnsansız Hava Araçları (İHA) dersi İHA’ların anlaşılması için önemli hususları içermekte olup, İHA kategorileri, ilk İHA boyutlandırması, İHA geometrisi ve konfigürasyonları, farklı İHA türlerinin karakteristik özellikleri, yapıları, faydalı yükleri, haberleşme sistemleri, fırlatma ve kurtarma sistemleri ve itki sistemlerinden oluşmaktadır.
CE 221 Veri Yapıları ve Algoritmalar I
Algoritma analizi, lineer veri yapıları, ağaçlar, karma, öncelik kuyrukları, sıralama ve çizge algoritmaları.
CE 223 Veri Tabanı Sistemleri
Hem veritabanı tasarımına hem de veritabanı uygulama programları geliştirmeye yönelik konular işlenecektir.
CE 315 Otomata Kuramı ve Biçimsel Diller
Bilgisayar bilimlerinin en temel kuramlarının işleneceği bu derste düzenli ifadeler ve bağlamdan bağımsız diller, sonlu ve yığın yapılı otomat, Turing makineler, hesaplanabilirlik, karar verilemezlik ve problem karmaşıklığı konuları işlenecektir.
CE 322 Örüntü Tanıma
Öğrenme ve adopsiyon, Bayes karar teorisi, ayırıcı fonksiyonlar, parametrik teknikler, maksimum olabilirlik tahmini, Bayes tahmini, yeterli istatistik, parametrik olmayan teknikler, doğrusal ayırtaç fonksiyonlar, algoritma bağımsız otomatik öğrenme, sınıflandırıcılar, denetimsiz öğrenme, gruplaştırma.
CE 323 İşletim Sistemi Kavramları
İşletim Sistemi Yapıları, Süreç Yönetimi, Bellek Yönetimi, Dosya Sistemleri, Kalıcı Veri Depolama, Giriş/Çıkış Sistemleri konuları giriş düzeyinde incelenecektir.
CE 326 Bilgisayar Ağları
Bilgisayar ağlarının her katmanı ve protokollerinin yanında OSI ağ modeli; MAC protokolü; TCP ve UDP protokolleri; hata kontrolü, tespiti ve düzeltilmesi; IPv4; yönlendirme; soket programlama; ağ güvenliği konuları işlenecektir.
CE 342 Mikroişlemcilerin Temelleri
Bilgisayarların en temel bileşenlerinden olan mikroişlemcilerin incelendiği bu derste mikroişlemcilerin temel kavramları ve çevirici ile bilgisayarın temel bileşenleri arasındaki ilişki; 80x86 işlemci mimarisi, 80x86 tabanlı çevirici dil programlama, bilgisayar organizasyonu, ve PC mimarisi konuları anlatılacaktır.
CE 344 İleri Makine Öğrenmesi
İleri otomatik öğrenme konularının anlatıldığı bu ders eğitme verilerinin toplanması, verilerden istatistiksel yapı çıkarımının öğrenilmesi, aşırı-uyma, parametrik modeller ve parameter seçimi, doğrulama, regresyon, sınıflandırma, parametrik olmayan modeller, gruplaştırma konularını kapsamaktadır.
CE 345 Makine Öğrenmesine Giriş
Otomatik öğrenme, geçmiş deneyimleriyle otomatik olarak performanslarını iyileştiren bilgisayar programları ile ilgilenir. Yapay zeka, istatistik, bilgi kuramı, biyoloji ve kontrol teorisi gibi bir çok alandan ilham alan otomatik öğrenme dersinde aşağıdaki konular işlenecektir; hesaplamalı öğrenme teorisi, makine öğrenmesi kavramları, Bayes öğrenmesi, gözetimli öğrenme, sınıflandırma yöntemleri, regresyon yöntemleri, gözetimsiz öğrenme, gruplaştırma yöntemleri, yapay sinir ağları, pekiştirmeli öğrenme ve ileri makine öğrenmesi yöntemlerinin tartışılması.
CE 350 Linux Araçları ve Kabuk Programlama
Bu ders, UNIX/Linux işletim sistemi üzerine Bilgisayar Biliminde lisans dersidir. Ders, işletim sisteminin geniş bir görünüşünü sunarken, dersin odaklandığı ana konular Bash programlama ve sistem yönetimidir. Öğrenciler, işletim sisteminde komut ve betik programlamayı ve kullanmayı pratik olarak öğrenecek ve UNIX ortamını tanıyacaktır. Ders, modern işletim sistemleri bilgisini ve programlamanın temelleri hakkında pratik beceriyi önkoşul olarak ihtiyaç kılmaktadır. Öğrencilerden, dönem projesi kapsamında uygun teknik kod yazma becerilerini geliştirmeye yönelik bir betik programlama projesi istenecektir.
CE 360 Kablosuz İletişim
Bu ders kapsamında İletim Temelleri; İletişim ağları; Kablosuz kanal; Sinyal Kodlama Teknikleri; Kodlama ve Hata Kontrolü; Kablosuz LAN'lar; Bluetooth ve PAN; sensör ağları; Hücresel Ağlar -4G ve LTE; Mobil IP; Uydu Haberleşmesi konuları işlenecektir.
CE 395 Makine Öğrenmesi Özel Konuları
Aşağıdaki konular ders programına dahil olacaktır: örnekleme ve bilgi teorisi, sayısal filtreleme ve ayrık Fourier dönüşümü, temel vektör ve matris işlemleri, sayısal optimizasyon temelleri, istatistiksel öğrenme teorisinin temelleri.
CE 401 Algoritma Tasarımı
Ders temel algoritma analizi, çizge kuramı konsepti, aç gözlü algoritmaları, böl ve yönet algoritmaları, dinamik programlama ve yakınsak algoritmaları kapsar.
CE 407 Bulut Bilişime Giriş
Bu ders bulut bilişim temelleri, bulut mimarisi, servis modelleri, bulut bilişimin faydaları, dağıtık depolama, bulut güvenliği, servisleri ve yazılımları ve ticari bulut hizmetleri konularını kapsar.
CE 455 Derin Sinir Ağları
Dersin içeriğinde beslemeli sinir ağları, geri-yayılım, evrişimli sinir ağları, yineleyen sinir ağları, geri dönüşümlü sinir ağları, düzenleştirme, optimizasyon bulunmaktadır.
CE 466 Bilgisayarla Görme
Bu ders imge oluşturma, işaret işleme, öznitelik tespiti eşleştirme, kesimleme, öznitelik tabanlı hizalama, hareketten yapı, yoğun hareket tahmini, görüntü dikme, hesaplamalı fotoğrafçılık, stereo uyuşma, üç boyutlu geri-çatma, görüntü-tabanlı renderleme ve tanıma konularını içerecektir.
CE 470 Yapay Sinir Ağlarına Giriş
Ders, temel yapay sinir ağları modelleri ve öğrenme algoritmalarını, algılayıcı YSA modellerini, LMS algoritmasını, geriyayılım öğrenme algoritmasını, radyal tabanlı fonksiyon ağlarını, destek vektör makinelerini, Kohonen’in kendini düzenleyen ağını, Hopfield ağlarını, yapay sinir ağlarının işaret işleme, örüntü tanıma ve kontrol uygulamalarını içermektedir.
CE 477 Veri Bilimi
Aşağıdaki konular ders programına dahil olacaktır: verinin elde edilmesi ve temizlenmesi, verinin incelenmesi, verinin istatistiksel olarak modellenmesi ve istatistiksel sonuç çıkartma, veri bilimi için otomatik öğrenme araçlarının kullanımı, doğrusal regresyon, destek vektör makineleri, k-en yakın komşuluk, naif Bayes, lojistik regresyon, karar ağaçları, rastgele ormanlar, gruplandırma, boyut azaltma, aşırı uyum, çarpaz geçerlilik, öznitelik mühendisliği.
CE 490 Dijital Görüntü İşlemeye Giriş
Dersin içeriğinde iki boyutlu sinyaller olarak sayısal görüntüler; iki-boyutlu evrişim, Fourier dönüşümü, ve ayrık kosinüs dönüşümü; Görüntü işleme temelleri; Görüntü iyileştirme; Görüntü restorasyonu; Görüntü kodlama ve sıkıştırma bulunmaktadır.
EEE 302 Haberleşmenin İlkeleri
Bu derste işlenecek konular arasında haberleşme sistemlerinde işaret ve sistem gösterimleri; sürekli dalgalı modülasyonu (genlik modülasyonu ve açısal modülasyon); modülasyon and demodülasyon teknikleri; işaret iletimi ve kanal gürültüsünün performans üzerinde etkileri; işaret örnekleme; analog ve sayısal darbe modülasyonu; taban bantta darbe genlik modülasyonu; darbe biçimleme ve uyumlu süzgeç bulunmaktadır.
EEE 307 Elektrik Enerjisi Dönüşümü
Manyetik devrelerin prensipleri, transformatörler, DA makineler ve jeneratörler, eşzamanlı makineler ve jeneratörler, endüksiyon makineleri, özel amaçlı makineler, yenilenebilir enerji üretimi
EEE 335 Nesnelerin İnterneti Sistemleri için Uygulama Geliştirme
Bu ders, Android SDK’sı kullanarak mobil uygulama geliştirmeye bir giriş niteliğindedir ve Bluetooth gibi protokollerle cihaz iletişimine özel bir vurgu yapılmaktadır. Yerleşimler, aktiviteler, servisler, yayın alıcılar, veritabanları, Bluetooth adaptörleri ve http bağlantıları gibi temel Android konuları kapsanmaktadır ve pratik uygulama geliştirmeye odaklanılmıştır.\n
EEE 406 Biyomedikal Mühendisliğin Temelleri
Biyomolekülsel ve Hücresel Özellikler, Fizyolojik Özellikler, Biyomekanik, Biyocihazlar, Biyogörüntüleme ve İşaret İşleme, Biyoteknoloji, Bağışıklık Mühendisliği, Biyomateryaller
EEE 413 Sayısal İşaret İşleme
Bu derste işlenecek konular temel olarak sayısal sinyal işlemenin prensipleri ve uygulamalarını içermektedir. Sayısal sinyaller ve sistemlerin gösterimi, analizi, ve tasarımı; süreklizaman sinyallerin ayrıkzamanlı işlenmesi; Frekans bölgesi gösterimleri, Fourier dizileri ve dönüşümleri; ayıklama, aradeğerleme, ve örnekleme oranı değiştirme; özyineli (FIR) ve özyineli olmayan (FIR) süzgeçlerin zaman ve frekans bölgesi tasarım teknikleri; ayrık Fourier dönüşümü (DFT) ve hızlı Fourier dönüşümü (FFT); kısazaman Fourier analizi ve süzgeç bankaları bulunmaktadır.
EEE 416 Radar, Sonar ve Sismik İşaret İşleme
Dersin içeriğinde radar sistemlerine giriş, temel radar işaret işleme; İşaret modelleri, radar parazitleri ve gürültü modelleri; Doppler kayması, darbeli radar sistemleri; Radar dalga biçimleri; Uyumlu süzgeç, Çözünürlük işlevi; Doppler işleme; Radar sezim temelleri; Sentetikaçıklık radarlarına giriş bulunmaktadır.
EEE 420 HDL (Donanım Tasarım Dili) ile FPGA (Yerinde Programlanabilen Kapı Dizisi) Tasarımı
Tasarım Kavramları, Mantık Devrelerine Giriş, Teknoloji Gerçeklenmesi, FPGA’e Giriş, VHDL’e Giriş: Gerekenler, Mantık Fonksiyonlarının Eniyi Gerçeklenmesi, Sayısal Gösterim ve Aritmetik Devreler, Kombinasyonel Devrelerin Temel Blokları, FPGA’ler için Tasarım, Otomasyon ve Test
EEE 426 Uzaktan Algılama
Dersin içeriğinde uzağı algilamaya giriş, uzağı algılamanın tarihi; Uzağı algılama öğeleri, teknikleri ve metodları, optik ve ısıl uzaktan algılama, aktif uzaktan algılama; imgeleyen sensörler (SentetikAçıklık Radarları); yeryüzü haritalaması, deniz ve atmosferi uzaktan algılama uygulamaları bulunmaktadır.
EEE 461 Gömülü Sistem Tasarımı
Bu ders 8 ve 32 bitlik mikrodenetleyicilerin temel yapılarının ve çalışma prensiplerinin, G/Ç kapıları ve diğer çevre birimlerini, özel amaçlı yazmaçların tanıtımı; diğer mikrodenetleyicilerle ve ana bilgisayarla seri haberleşme, mikrodenetleyici içeren bir cihazın tasarlanması; baskı devre kartının tasarlanması; gömülü kodun hazırlanarak yüklenmesi ve cihazın uygulamaya yönelik test edilmesi basamaklarının tamamını kapsar.
IE 215 Mühendislik Ekonomisi
Mühendislik ve yönetim karar verme problemlerinin ekonomik analizi; Muhtemel projelerinin, yatırım fırsatlarının ve tasarım seçeneklerinin değerlerinin ölçülmesinde kullanılan teknikler; Faiz ve paranın zaman değeri; alternatifleri karşılaştırmak için kullanılan yöntemler; bugünkü değer, yıllık eşlenik değer, getiri oranı, yatırım geri dönüş süresi; Enflasyon ve vergi sonrası ekonomik analiz; Duyarlılık ve risk analizi.
IE 328 Üretim ve Hizmet Sistemleri Yönetimi
IE 329 Yalın Üretim
Bu kurs yalın terminolojisini ve detaylı şekilde işlenen yalın üretim tekniklerini, gerçek uygulama örneklerini, bunun yanısıra yalın yönetim ve endüstriyel ergonomi konularını içermektedir.
IE 333 İmalat Otomasyonu
Üretim sistemleri ve otomasyon, İmalat sistemleri – Endüstrilerin sınflandırılması ve imalat sistemlerinin temel kavramları, Temel talaş kaldırma işlemleri, Otomasyon ve temel donanımı, Sayısal Kontrollü takım tezgahları teknolojisinin ve Sayısal Kontrol tipleri, Programlama esasları, Robot yapıları ve uygulamaları, Programlanabilir Mantık Denetleyicileri.
IE 371 Mühendislik Sistemleri Analizi
”Mühendislik Sistem Analizi” genel başlığı iki ana özelliği kapsamaktadır.Birincisi proses kavramıdır. Bir mühendis öncelikle , bir sistemin tasarımıyla ilgilenmektedir. Sistem, üretim prosesidir.Temel amaç,prosesi modellemek,tasarlamak,işletmek ve kontrol etmektir.İkinci özellik ise birinci özelliğin sonucudur. Proses zamana bağlı olarak değişir, bu yüzden dinamik prosestir.
IE 372 Proje Yönetimi
Bu ders IE 372 ve ISE 380 ile ilgili konuları kapsamaktadır.
MCE 320 Isı ve Akışkan Mühendisliğine Giriş
Bu ders kapsamında Akışkanlar mekaniğinin temelleri, Momentum ve Mekanik Enerji Denklemleri, Bernoulli Denklemi, Hidrolik Makinalar: Türbin, Termodinamiğin Birinci ve İkinci Kanunu, Isı transferi, İletimle ve Taşınımla ısı taransferi konuları mühendislik uygulama örnekleri ile birlikte anlatılacaktır.
MCE 330 Robot İşletim Sistemi
Ders konuları önerilen ders kitabındaki konulara ek olarak çeşitli İnternet kaynaklarındaki güncel bilgileri içerir.
MCE 340 Malzeme ve Üretim Yöntemleri
Bu ders, malzemelerin temel özelliklerini, malzemelerin üretim yöntemlerinde
gösterdiği davranışları, üretime uygun malzeme seçimini ve üretim yöntemleri ile ilgili
temel kavramları öğretir.
MCE 350 Endüstriyel Gömülü Sistemler
Bu derste öğrenciler endüstride yaygın olarak kullanılan gömülü sistemlerin tasarımının yapılmasını, mikrokontrolcülerin programlanmasını, giriş/çıkış ve haberleşme portlarının kullanılmasını öğrenir. Bu ders, endüstriyel gömülü bir sistem için verilen tasarım kriterlerine uygun olarak baskılı devre kartının tasarlanmasını ve üretilmesini de kapsar.
MCE 403 Mikro-Elektro-Mekanik Sistemlere Giriş
Bu dersin içeriğinde Mikro-Elektro-Mekanik Sistemlerin temel prensipleri, tasarımı, fabrikasyon teknikleri ve uygulamaları bulunmaktadır.
MCE 411 Robotlara Giriş
Robot manüpülatörlerin kinematik, statik, dinamik, hareket ve kontrol prensiplerini içeren robotiğin temel bilgilerini sunmaktadır.
MCE 412 Otonom Robotik
Otonom Robotiğe Giriş, Bir Robotun Hareket Modelleri, Farklı Sensör Tiplerinin Ölçüm Modelleri, Filtreleme Teknikleri, Eşzamanlı Lokalizasyon ve Haritalama Yöntemi
MCE 420 Otomasyon ve Endüstri 4.0
Üretim Sistemlerinin Otomasyonuna giriş, otomasyon sisteminin bileşenleri, otomasyonda kullanılan donanım ve yazılım araçlarını etkin kullanabilme, bir üretim sistemine uygun otomasyon sisteminin seçilebilmesi ve kurulabilmesi, dijital ve analog kontrol yapılarının uygulanması, temel mekanik, elektrik ve bilgisayar programlama becerilerinin entegrasyonu, proje örnekleri
MCE 440 Donanım Arayüzü Programlama
Bu ders öğrencilere nesne tabanlı programlamanın temel kavramlarını öğretir. Ders ayrıca, bilgisayarlar ile mikrodenetleyicilerin haberleşmesini, bilgisayar arayüzleri geliştirilmesini, bilgisayar arayüzünde algılayıcı verilerinin görüntülenmesini ve bilgisayar arayüzleri üzerinden eyleyicilerin kontrol edilmesi konularını kapsamaktadır.
MCE 450 Kontrol Sistemleri Tasarımı
Kontrol sistemlerinin yapısı, temel tanımların tekrarı, sistemlerin sınıflandırılması, kontrol sistemlerinin bileşenlerinin seçimi, durum-uzayı modelleri, kutup yerleştirme metodu, gözlemlenebilirlik, kontrol edilebilirlik, kararlı hale getirilebilirlik. Farklı yapılarda PID kontrol sistemi tasarımı, uygulama örnekleri
MCE 460 Akıllı Sistemler
Akıllı sistemlere ve doğadan esinlenen algoritmalara giriş. Optimizasyon, modelleme ve kontrol için gözden geçirme. Sinir ağlarına giriş, geri yayılım öğrenme kuralı, bulanık küme teorisi, bulanık çıkarım yöntemleri, bulanık kontrol, uyarlanabilir nöro-bulanık çıkarım sistemi (ANFIS), genetik algoritmalar. Uygulamalar ile örnek çalışmalar.
ME 201 Mühendislik Termodinamiği
Bu dersin içeriğinde, ısı, iş, gazların kinetik teorisi, hal denklemleri, termodinamik sistemler, kontrol hacmi, termodinamiğin birinci ve ikinci yasaları, tersinir ve tersinmez süreçler, temel termodinamik çevrimleri, sistem uygulamaları, entropi bulunmaktadır.
ME 202 Malzeme Bilimi
Kristal yapılar, mekanik özellikler , polimer kimyası, yapısal kusurlar, difüzyon, kırılım, yorulma, kırılma
ME 204 İmalat Teknolojileri
Bu ders malzemelerin mekanik özellikleri, toz metalurjisi ve döküm, metal şekillendirme, talaşlı imalat, geleneksel olmayan talaş kaldırma işlemler, kaynak, lehim ve otomasyon konularını içermektedir.
ME 301 Makine Dinamiği
Temel kavramlar, hareketlilik, temel mekanizma tipleri. Uzuvların konum, hız ve ivme analizi. Dişli dizileri. Statik ve dinamik kuvvet analizi.
ME 304 Isı Transferi
Bu ders, ısı transferinin temel ilkelerini, kondüksiyon, sürekli rejimde tek boyutlu kondüksiyon, düzlem duvar ve silindirik yüzeylerde ısı transferi, küresel yüzeylerde ısı transferi, zamana bağlı kondüksiyonla ısı transferi, konveksiyon, dış akış, iç akış, doğal konveksiyon, ısı değiştiricileri ve ışınım konularını içerir.
ME 305 Akışkanlar Mekaniği
Bu ders akışkanlar mekaniğinin temel kavramlarını, akışkanların özelliklerini, düzlemsel ve eğrisel yüzeylerde hidrostatik basınç kuvvetini, akışkan hareketindeki basınç değişimlerini, Bernoulli denklemini, momentum, kütle ve enerji denklemlerini, boyutsal analizi, borularda viskoz akışı, laminer ve türbülanslı akışları ve sürtünme kayıplarını kapsamaktadır.
ME 308 Makina Elemanları II
Bu ders rulmanlı yataklar; radyal kaymalı yataklar; dişli çarkların geometrisi ve kinematiği; redüktörler; dişli çarklarda kuvvet analizi; düz, helisel ve konik dişli çarklar ile sonsuz vida mekanizmalarında gerilme hesabı; kavramalar; tamburlu, bantlı, disk frenler, kayış-kasnak mekanizmaları, zincir mekanizmaları konularını içermektedir.
ME 422 İmalat Mühendisliği
Bu dersin içeriğinde, malzeme özellikleri, gerinim sertleşmesi, metal şekillendirme teorisi: şekillendirilebilirlik, kütle şekillendirme işlemleri, saç metal şekillendirme işlemleri, talaşlı imalat teorisi; kesme kuvvetleri ve enerji gereksinimi, takım ömrü, işlenebilirlik, takım malzemeleri, kesme sıvıları, yüzey kalitesi, talaşlı imalat ekonomisi bulunmaktadır.
ME 423 Sonlu Eleman Yöntemi
Sonlu elemanlar yöntemiyle çerçeve, kafes, katı cisimler ve çok uzuvlu sistemlerin analizi. Sonlu eleman yönteminin teorisi. Sonlu eleman denklemlerinin nümerik integrasyonla çözümü. Statik, modal ve dinamik analiz. Akademik lisanslı ticari bilgisayar destekli tasarım ve analiz programlarıyla mühendislik sistemlerinin incelenmesi.
ME 424 Hesaplamalı Akışkanlar Mekaniğine Giriş
Bu dersin içeriğinde, hakim denklemler, sonlu farklar yöntemleri, sıkıştırılamaz viskoz skışlar, sıkıştırılabilir akışlar, sonlu elemanlar yöntemlerine giriş, otomatik ızgara oluşturma, uyarlanabilir yöntemler ve hesaplamalı teknikler: yapılandırılmış ızgara oluşturma, türbülans ve akustik uygulamaları bulunmaktadır.
ME 425 Mekanik Titreşimler
Ders tek ve çok serbestlik dereceli sistemlerin titreşimini, sürekli sistemlerin titreşimini, yapısal sönümleme modellerini, titreşim analizi için Lagrange yöntemini, modal analizi,, mekanik sistemlerin serbest ve zorlanmış titreşimlerinin sayısal analizini, endüstriyel uygulamalarda titreşim yalıtımı ve aktif titreşim kontrolünü kapsar.
ME 426 Taşıt Aerodinamiği
Bu dersin içeriğinde, akışkanlar mekaniği ve aerodinamik problemlerde temel formülasyonlar, viskoz olmayan ve viskoz akışlar, rüzgar tünelleri ve dış gövde akışlarındaki uygulamalar, bilgisayar destekli aerodinamik tasarım, sayısal ve deneysel sonuçların kıyaslanması, sürüklemeyi azaltmaya yönelik aerodinamik tasarımlar, motor soğutma aerodinamiği ile aerodinamik gürültü bulunmaktadır.
ME 427 Hidrolik ve Pnömatik Devreler
Bu ders endüstriyel hidrolik ve pnömatik sistemlerin temel özelliklerini ve bu sistemlerin otomasyon makinalarıyla yapılan üretim aşamalarında gösterdiği davranışları öğretir. Uygulamaya göre devre tasarımı, ekipman boyutlandırma ve seçimi ile ilgili temel kavramları kapsar.
ME 430 Tasarım ve İmalat Otomasyonu
Üretim sistemleri ve otomasyon, İmalat sistemleri – Endüstrilerin sınflandırılması ve imalat sistemlerinin temel kavramları, Otomasyon ve temel donanımı, Sayısal Kontrollü takım tezgahları teknolojisinin ve Sayısal Kontrol tipleri, Programlama esasları, Robot yapıları ve uygulamaları, Programlanabilir Mantık Denetleyicileri, Kalite kontrol sistemleri
SE 115 Programlamaya Giriş I
Bu ders öğrencilere Java programlama dilini kullanarak programlamanın temel kavramlarını öğretir.
SE 116 Programlamaya Giriş II
Bu ders, Java programlama dili ile nesne yönelimli programlamanın temel kavramlarını kapsar.
SE 307 Nesnel Tabanlı Programlamanın Kavramları
Bu ders öğrencilere C# programlama dilini kullanarak nesne tabanlı programlamanın temel kavramlarını öğretir.
SE 310 İleri C++: Şablonlar ve Soysal Programlama
Bu derste öğrencilere şablonlar ve soysal programlamanın prensipleri hakkında temel bilgiler verilmekte ve sık kullanılan soysal kütüphaneler tanıtılmaktadır.
SE 380 Mobil Uygulama Geliştirme
Mobil cihazlar, mobil uygulamalar ve gereksinimleri, mobil uygulama geliştirme, mobil uygulamalarda web servislerini ve veri tabanlarını kullanma
SE 390 Mobil Cihazlar için Yazılım Mühendisliği
Bu ders sadece mobil uygulama ve içeriklerin masaüstü olanlarla olan farklılıklarını değil, bunlara ek olarak mobil hesaplamanın web tasarımı ve programlamayı genel anlamda nasıl değiştirdiğini de incelemektedir.
Vurgulanan temel noktalar mobil tarayıcılar ve donanım, yeni gelişen kodlama ve tasarım teknikleri, jeolokasyon tekniklerinin programlama ile bütünleştirilmesi, mobile uygulamaların ve ara yüz parçalarının yaratılması ve mobil içerik alan bir sitenin planlanmasıdır.
SE 420 Yapay Zeka ve Uzman Sistemler
Bu ders Yapay Zeka’yı tanıtır. Bu derste hesaplamalı zekanın en temel elemanları olan teoriler ve algoritmalar incelenir.